Airconditioning – klimaatbeheersing op maat

Een airconditioning zorgt voor een aangenaam binnenklimaat als het buiten warm is. Dit is de meeste bekende functie van een airco, maar daarnaast heeft een airco meer voordelen. Zo kunnen de meeste airco’s ook verwarmen. Ook zorgt de airco voor het ontvochtigen en filteren van de lucht. Een airco zorgt dus te allen tijde voor een aangenaam binnenklimaat. Moderne airco’s zijn zelfs zo nodig dat het een alternatief kan zijn voor een CV-installatie.

BC Techniek heeft de nodige kennis in huis en levert voor elke situatie een passende klimaatoplossing. Op deze pagina vertellen we je er meer over.

Hoe werkt een airconditioning?

Een airco beste altijd minimaal uit twee onderdelen: de binneneenheid en de buiteneenheid. Als een airco in de koelstand staat onttrekt het binnendeel warmte aan de lucht en wordt dit afgegeven in het buitendeel. Als het systeem op verwarmen staat werkt dit principe andersom. De overtollige warmte of koelte wordt getransporteerd door een koudemiddel tussen het binnendeel en het buitendeel.

Door de werking van het aircosysteem wordt niet alleen de temperatuur geregeld, maar wordt ook vocht uit de lucht onttrokken. Hierdoor is een airconditioning in staat de luchtvochtigheid te beïnvloeden en zorgt daarmee voor een aangenaam binnenklimaat.

Tot slot beschikken de meeste aircosystemen over luchtfilters. De lucht die wordt aangezogen wordt hierdoor gefilterd. Als de filters van het aircosysteem goed worden onderhouden zorgen de filters er voor dat er veel minder bacteriën en ziekteverwekkers jouw woning binnen komen.

Welke airconditioning is geschikt voor bij mij thuis?

Voor elke situatie is er een ander aircosysteem. BC Techniek helpt je graag op weg bij de keuze van de juiste airconditioning. Dit hangt af van verschillende factoren

  • Welke ruimtes moet gekoeld en of verwarmd worden?
  • Hoe groot zijn de verschillende ruimtes?
  • Moet het systeem tegelijk kunnen koelen en verwarmen?

Op basis van bovenstaande factoren bepalen we welke capaciteit het systeem moet hebben en welke specifieke onderdelen nodig zijn.

Handig om te weten

Moderne aircosystemen zijn warmtepompen. Dit betekent dat ze niet alleen koelen, maar ook energiezuinig kunnen verwarmen. Bij een warmtepomp wordt 75% van de benodigde energie uit de buitenlucht gehaald. Een airco is daarom één van de mogelijkheden om minder gas te gebruiken of zelfs volledig van het gas af te stappen.

De overheid stimuleert het plaatsen van duurzame warmteoplossingen. Afhankelijk van waar je woont zijn er verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken. Ook hierbij helpen we je graag verder, zodat jij zonder zorgen kunt genieten van een aangenaam binnenklimaat.

Meer informatie?

Neem vandaag nog contact op met BC Techniek en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij jouw technische installatie. Of het nu gaat om zonnepanelen, airco’s of laadpalen, wij denken graag met je mee.