Energieopslag

Wil jij in de toekomst zonnepanelen? Dan ga je zelf elektriciteit opwekken. Omdat je niet altijd evenveel stroom gebruikt, wek je soms meer op dan je nodig hebt. Dit overschot kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Maar er is nog een optie: gebruik maken van een energieopslag.

BC Techniek adviseert je graag over de beste oplossing voor jouw situatie en of de aanleg van een energieopslag voor jou gunstig is. Op deze pagina vertellen we je er meer over.

Hoe werkt een energieopslag?

Het opslaan van elektriciteit kan door middel van accu’s. Dit noemen we ook wel een thuisbatterij. Een slimme regelaar zorgt ervoor dat de overtollige stroom van je zonnepanelen wordt gebruikt om de batterij op te laden. Als de batterij vol is wordt de  overtollige stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

Wekken je zonnepanelen niets op en is je thuisbatterij vol? Dan wordt eerst deze stroom gebruikt. Als de batterij leeg is wordt de stroom weer geleverd vanuit het elektriciteitsnet.

Kan mijn huishouden volledig zelfvoorzienend worden met behulp van een thuisbatterij?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om volledig zelfvoorzienend te worden voor de stroomvoorziening in jouw huis. Dit komt omdat de verschillen in opgewekte stroom en gebruikte stroom nog te groot zijn. In de zomer wekken je zonnepanelen bijvoorbeeld veel meer stroom op dan dat je gebruikt, terwijl je in de winter juist veel meer gebruikt.

Duurzame oplossingen voor de toekomst

Omdat de totale productie van zonne-energie en windenergie nooit gelijk is aan de afname van stroom, is het noodzakelijk deze stroom op te slaan. In landen met bergen doen ze dit op grote schaal met behulp van stuwmeren. Een kleinere oplossing is het gebruik van een thuisbatterij. Op die manier hoeft de stroom geen lange weg af te leggen om opgeslagen te worden en wordt het elektriciteitsnet minder zwaar belast.

Op dit moment is de thuisbatterij nog niet de meest duurzame oplossing om stroom op te slaan. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. Zo zie je steeds vaker dat wijken kiezen voor een buurtbatterij. Daarnaast is bijvoorbeeld het opladen van jouw elektrische auto op een slim moment ook een vorm van energieopslag. De ontwikkelingen op dit gebied staan zeker niet stil. Verwacht wordt dat energieopslag in de toekomst steeds efficiënter wordt.

Meer informatie?

Neem vandaag nog contact op met BC Techniek en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij jouw technische installatie. Of het nu gaat om zonnepanelen, airco’s of laadpalen, wij denken graag met je mee.