Laadpalen

BC Techniek is de betrouwbare partner voor eersteklas laadpalen en deskundig advies op het gebied van elektrische mobiliteit. Bij BC Techniek begrijpen we de groeiende behoefte aan duurzame transportoplossingen en bieden we maatwerk laadoplossingen om jouw elektrische auto gemakkelijk en efficiënt op te laden.

Met een laadoplossing aan huis heb je altijd een plek om te laden en bespaar je op je stroomkosten. Dit komt omdat je hier vaak een lager stroomtarief betaald dan bij een openbaar laadstation. Op deze pagina vertellen we je alles over de mogelijkheden en de oplossingen die wij bieden voor het opladen van jouw elektrische auto.

Wat is een elektrische laadpaal?

Met de komst van elektrische auto’s is de behoefte ontstaan om deze ook thuis te kunnen opladen. Een elektrische laadpaal maakt dit mogelijk. Door middel van een laadpaal wordt de accu van de auto opgeladen met stroom. Er bestaan twee soorten laadpalen: gewone laadpalen en snellaadpalen.

Openbare laadpalen of privé laadpalen

Naast het onderscheid tussen snelladen en gewoon laden, bestaat er ook verschil tussen openbare laadpalen en privé laadpalen.

Openbare laadpalen zijn voor iedereen toegankelijk via een laadpas. De kosten voor het opladen worden door middel van de pas in rekening gebracht. Privé laadpalen zijn niet voor iedereen toegankelijk. Met een privé laadpaal bepaal je zelf wie er wel of niet kan opladen.  

Wat is snelladen?

Bij een laadoplossing die geschikt is voor snelladen wordt de accu van de auto sneller opgeladen. Afhankelijk van het type auto kan de accu binnen 20 tot 50 minuten voor 80% worden opgeladen. Het vermogen van dit soort laadpalen ligt tussen de 50 en 350kW. Dit type laadpaal is vaak langs snelwegen en bij tankstations te vinden.

Als je gebruik maakt van snelladen kan de accu maar tot 80 á 90% worden opgeladen. Dit is om de accu te beschermen. Als het laatste deel van de accu snel wordt opgeladen heeft dit een slechte invloed op de levensduur.

Wat is gewoon laden?

Bij een gewone laadpaal wordt de auto opgeladen op een normale snelheid. Dit is de meest gebruikelijke vorm voor thuis of bij bedrijven. Voor een gewone laadpaal is geen extra zware aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Afhankelijk van het type auto neemt het opladen ongeveer zes tot tien uur in beslag. Het vermogen van dit soort laadsystemen ligt tussen de 7,4 en 22 kW.

Laadpaal en auto op elkaar afstemmen

Naast het kiezen van de juiste aansluiting, is het raadzaam om het vermogen van de laadpaal en de auto op elkaar af te stemmen. Als de auto tot een maximaal vermogen kan opladen, heeft het voor die auto geen zin om een zwaardere laadpaal te installeren. Een volgende auto heeft vaak wel een hoger laadvermogen, dus het kan alsnog slim zijn om een zwaardere laadoplossing te installeren.

Andersom is het ook verstandig om hier rekening mee te houden. Als de laadpaal niet het vermogen kan leveren wat de auto maximaal kan verwerken, laadt de auto minder snel op. Ook hiervoor geven we je graag advies over de beste oplossing.

Laadpaal of wallbox

Heb je een eigen oprit? In dat geval is het aantrekkelijk om thuis een laadoplossing te installeren. De eerste keuze die gemaakt moet worden is het type laadoplossing: een laadpaal of een wallbox. Een laadpaal staat op een paal, een wallbox wordt aan de muur bevestigd. Het enige verschil is de plaatsing, technisch zijn er tussen beide oplossingen geen verschillen.

1 fase of 3 fasen

Afhankelijk van hoe je huis op het stroomnet is aangesloten en hoe jouw meterkast is ingericht, kun je kiezen voor 1 fase opladen of 3 fasen opladen. 3 fasen opladen gaat sneller, maar hiervoor moet je auto ook geschikt zijn. Het is uiteraard ook mogelijk jouw aansluiting te verzwaren van 1 fase naar 3 fase. Hiervoor zijn aanpassingen nodig in de meterkast en moet de netbeheerder de aansluiting aanpassen. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden voor jouw situatie. De meeste moderne huizen worden tegenwoordig standaard opgeleverd met een 3 fasen aansluiting.

Welke stekker moet ik gebruiken?

Voor het opladen van elektrische auto’s bestaan verschillende stekkers. De meeste moderne auto’s beschikken over een type-2 stekker. Deze stekker staat ook wel bekend als de Mennekes-aansluiting en kan gebruikt worden voor thuis opladen en publieke laadstations. Daarnaast komst het steeds vaker voor dat elektrische auto’s geschikt worden gemaakt voor snelladen. Wij adviseren je graag over het aanschaffen van de juiste laadoplossing voor jouw auto.

Load balancing

Naast de laadoplossing zelf bieden wij ook Dynamic Load Balancing. Deze optionele oplossing installeren we in je meterkast en zorgt ervoor dat het opladen van de auto wordt afgestemd op het elektrische verbruik van alle andere apparaten in huis. Op die manier weet je zeker dat je groepen er niet uit schieten voor overbelasting.

Meer informatie?

Neem vandaag nog contact op met BC Techniek en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij jouw technische installatie. Of het nu gaat om zonnepanelen, airco’s of laadpalen, wij denken graag met je mee.