Zonnepanelen
Ontdek de toekomst van duurzame energie met BC Techniek, jouw toegewijde partner in hoogwaardige zonnepanelen. Ben je klaar om de overstap te maken naar groene energie en je energierekening te verlagen? Bij BC Techniek begrijpen we dat de wereld van zonne-energie soms overweldigend lijkt. Daarom staan we paraat met deskundig advies en professionele installaties om jouw woning of bedrijf te voorzien van efficiënte en betrouwbare zonne-energiesystemen.
Lees verder en ontdek hoe jij kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie. Maak vandaag nog de overstap naar een energiezuinige toekomst en laat BC Techniek je begeleiden op jouw reis naar duurzame energie.
Wat is een zonnepaneel?
Een zonnepaneel bestaat uit cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit komt als gelijkstroom uit de zonnepanelen, en moet daarom “omgezet” worden. Dit wordt gedaan door de omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Hierdoor is de opgewekte elektriciteit direct te gebruiken.
Soms wek je meer stroom op dan dat je op dat moment nodig hebt. Deze stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet. Soms heb je juist ook meer stroom nodig dan de panelen opwekken, bijvoorbeeld ’s nachts. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan het net wordt jaarlijks verrekend met je energierekening. Dit wordt ook wel salderen genoemd.
Type zonnepanelen
De laatste jaren is er veel ontwikkeling geweest op het gebied van zonnestroom. Er bestaan daarom verschillende soorten. De meest voorkomende soort is gemaakt van silicium. Dit type heet ook wel kristallijn zonnepanelen. Binnen dit type wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten:
- Monokristallijn panelen (egaal blauw of zwart)
- Polykristallijn (blauw met vlokken in de zonnecellen)
Daarnaast zijn er flexibele panelen, ook wel amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam en goedkoper. Het nadeel van deze panelen is dat deze minder stroom opwekken.
Tot slot kun je kiezen voor glas-folie zonnepanelen of glas-glas zonnepanelen. De eerste variant is goedkoper. Glas-glas zonnepanelen hebben een aantal voordelen:
- Voor- en achterkant van glas
- Langere levensduur
- Laat minder vocht en vuil door
- Brandveiliger
- Nog meer opwekvermogen
Rendement van een zonnepaneel
Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit is het maximale vermogen wat de panelen kunnen opwekken. Het uiteindelijke rendement wordt beïnvloed voor verschillende factoren:
- De ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
- De hellingshoek van de panelen
- Schaduwvorming voor bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen
- De kwaliteit van de panelen en de omvormer
- De hoeveelheid en intensiteit van het zonlicht (het weer)
Handige informatie
- Op de meeste zonnepanelen is een vuilafstotende coating aangebracht. Je hoeft de zonnepanelen daarom meestal niet schoon te maken. De panelen staan schuin en regen spoelt het merendeel van het vuil weg.
- Vanaf 27 april 2021 moeten omvormers gecertificeerd zijn om stroom te mogen leveren aan het openbare stroom netwerk. Bij aanmelding op energieleveren.nl wordt vanaf die datum gecontroleerd of de omvormer voldoet.
- Je zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Vergeet daarom niet aan je verzekeraar door te geven dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Lees meer tips over het verzekeren van zonnepanelen.
Meer informatie?
Neem vandaag nog contact op met BC Techniek en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij jouw technische installatie. Of het nu gaat om zonnepanelen, airco’s of laadpalen, wij denken graag met je mee.